Mijn eigen zoektocht naar antwoorden
Toen ik 13 was, veranderde mijn leven ingrijpend: ik verloor mijn moeder aan melanoomkanker. Dit betekende het einde van een onbezorgde jeugd en een puberteit die voor een groot deel in het teken stond van verlies en verdriet. Het echte, diepe besef kwam pas later. Verlies, onverwerkte familiegebeurtenissen en aanhoudende stress eisten hun tol – zowel mentaal als fysiek. Hoe ouder ik werd, hoe meer klachten zich opstapelden.
Jarenlang worstelde ik met extreme menstruatiepijn, PMS, buikklachten, voedselintoleranties, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Ik zocht overal naar verklaringen: bij artsen, specialisten, therapeuten en psychologen. Hoewel sommige behandelingen hielpen, wist ik diep vanbinnen dat het niet normaal was om zóveel klachten te hebben. Er moest iets anders aan de hand zijn.
Omdat ik geen duidelijke antwoorden kreeg, ging ik zelf op onderzoek uit. Ik verdiepte me in voeding, hormonen en leefstijl en volgde verschillende opleidingen. Door mijn voeding en leefstijl aan te passen, merkte ik verbetering, maar sommige klachten werden juist erger. De puzzel was nog steeds niet compleet.
Totdat ik steeds vaker signalen zag die wezen op endometriose. Mijn klachten sloten naadloos aan bij de symptomen van deze chronische ziekte. Ik wist het bijna zeker: dit was het antwoord waar ik al die jaren naar zocht.

De weg naar een diagnose
De weg naar een officiële diagnose was lang en frustrerend. Meerdere echo’s, MRI’s en onderzoeken later kreeg ik eindelijk de bevestiging: diepe endometriose. Maar in het werd in eerste instantie niet als ‘ernstig’ beschouwd. Ondertussen werd mijn situatie alleen maar slechter. Ik kreeg ernstig bloedverlies in mijn ontlasting, zenuwpijn die ondraaglijk werd en extreme darmklachten. Twee spoedonderzoeken toonden een grote hoeveelheid knobbels in mijn darm aan, waardoor deze bijna dichtgroeide. Artsen stonden voor een raadsel. Uit biopten kwam geen endometriose – maar als het dat niet was, wat dan wel?
Na maanden van onzekerheid en lange wachttijden kwam ik terecht bij een specialist die mijn vermoedens bevestigde: ik had uitgebreide diep-geïnfiltreerde endometriose in mijn darmen, eierstokken, blaas, rondom de baarmoeder, zenuwen en meer. Een operatie was onvermijdelijk.
Tijdens de ingreep moesten ze 16 cm van mijn darm verwijderen en urenlang opereren om de rest van de endometriose te verwijderen. De nasleep was zwaar – fysiek en mentaal. Vijf dagen in het ziekenhuis met extreme pijn, misselijkheid en slaapgebrek. Het herstel was een enorme uitdaging, maar eindelijk had ik duidelijkheid. Ik had niet overdreven, het zat niet ‘tussen mijn oren’. Mijn lichaam had al die jaren om hulp geschreeuwd – en ik had gelijk gehad.

Leven met endometriose
Een operatie betekent niet dat endometriose verdwijnt. Het blijft een chronische aandoening en de zoektocht naar balans stopt niet. Maar wat ik wel weet, is dat voeding en leefstijl een enorme impact hebben. Ik begrijp heel goed hoe het voelt om met deze ziekte te leven, de twijfels aan jezelf, de stress en het gevoel dat je continu moet vechten om gehoord te worden.
Juist daarom heb ik mijn missie gevonden: vrouwen met endometriose helpen door middel van voeding en leefstijl. Want hoewel endometriose niet te genezen is, kun je wél je klachten verminderen en je lichaam extra ondersteunen. Ik weet nu dat elke dag buikpijn en extreme vermoeidheid niet normaal zijn. Dat hevige PMS en menstruatiepijn geen ‘vrouwending’ zijn waar je maar mee moet leren leven. En dat jouw klachten serieus genomen mogen worden.
Mijn eigen ervaringen, levenslessen, opleidingen en de jarenlange zoektocht naar antwoorden hebben me geleerd dat alles in ons lichaam met elkaar verbonden is: lichaam én geest. Hoe we eten, bewegen, slapen en omgaan met stress – het heeft allemaal invloed op hoe we ons voelen.
Ik gun het jou om je weer beter te voelen. Om niet langer te twijfelen aan jezelf, maar grip te krijgen op je gezondheid. Zonder gekke diëten of stress. Samen gaan we op zoek naar een leefstijl die past bij jou – met minder klachten en meer levenslust. 💛
Endospot: De online plek voor vrouwen met endometriose
Naast mijn werk als voedings- en leefstijltherapeut heb ik Endospot opgericht: een online platform speciaal voor vrouwen met endometriose. Hier deel ik mijn kennis, ervaringen en praktische tools om jou te helpen meer grip te krijgen op je gezondheid. Met mini-cursussen en verdiepende informatie over voeding, darmgezondheid, hormonen en stressmanagement, wil ik ervoor zorgen dat jij meer leert over jouw lichaam en ook hoe te leven met endometriose.
Endospot is er voor jou – of je nu net gediagnosticeerd bent of al jaren worstelt met klachten. Want niemand zou deze weg alleen moeten bewandelen.

My favorites
Fotograferen! ‘Jarenlang heb ik gewerkt als grafisch ontwerper en fotograaf. Fotograferen zal altijd 1 van mijn grootste passies blijven!’
Koken en eten. ‘Het liefst samen met familie of vrienden! Ik heb natuurlijk niet áltijd zin om te koken, maar ik kan echt ontzettend genieten van een super lekker zelfgemaakt gerecht. Ik lust ook vrijwel alles!’
Reizen en wandelen in de bergen. ‘Ik hou enorm van de bergen omdat de tijd altijd even stil lijkt te staan. Ook word ik altijd heel erg blij van de zee!’
Hondjes! ‘Mijn lievelingsdieren. Echte cadeautjes in dit leven.’
Mensen inspireren. ‘Dus ook jou. Het gaat mij niet om ‘gelijk’ hebben of het ‘beter’ weten. Ik hoop vooral dat ik je mag inspireren om zelf op zoek te gaan naar een leefstijl die werkt voor jóu :-).
Daar help ik je graag bij!’
Nooit uitgeleerd;
- Orthomoleculaire therapie / voeding
- Bijscholingen / certificering;
-Connectie voeding, brein en darmen
-Connectie voeding & hormonen
-Neurotransmitters
-Hooikoorts
-Darmgezondheid en herstel - Medische Basiskennis
- Endometriosis and the Gut-Immune Link Training | The integrative womens health institute
- Birth Control Training | The integrative womens health institute
- Chronic pelvic pain, candida and yeast Training | The integrative womens health institute
+ eigen ervaringen, eindeloos veel boeken en artikelen!