de basis

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat reageert op hormoon-schommelingen (en wat hoogstwaarschijnlijk al aanwezig is tijdens de geboorte) zich op allerlei plaatsen in het lichaam kan bevinden. Voornamelijk in de buikholte, maar ook zeker daarbuiten. Het ís dus geen baarmoederslijmvlies. Dit is helaas een veelgebruikte misvatting. Het lijkt er misschien een beetje op, maar nog steeds bevat het weefsel meer verschillen dan overeenkomsten.

Dit endometriose weefsel reageert op hormoon-veranderingen en bevat bepaalde klieren die stoffen afscheiden waardoor omliggende weefsels geïrriteerd raken. Soms gaat het omliggende weefsel hierdoor bloeden, maar endometriose zelf bloedt niet. Het immuunsysteem reageert hierop door ontstekings-eiwitten vrij te maken die zich naar de plaats van de ziekte haasten en zwelling en ontsteking veroorzaken. 

Door dit proces (wat vaak al jarenlang aan de gang is) kan het weefsel zorgen voor ernstige verklevingen van de organen, hevige (zenuw)pijn, ontstekingen, beschadiging/verslechterd functioneren of volledige uitval van organen en soms ook voor onvruchtbaarheid. 

heb ik endometriose?

Symptomen & vormen

Endometriose kan mogelijk zorgen voor een lange lijst met ernstige klachten. Het zijn vaak zelfs klachten die je misschien niet meteen zult linken aan iets als endometriose.

We willen meteen duidelijk maken dat endometriose niet perse een ziekte is van de baarmoeder of een ziekte is die perse gerelateerd is aan de menstruatie. Echter, zijn de klachten vaak wel cyclus gerelateerd en merken veel mensen met endometriose dat de klachten vaak heftiger worden tijdens de menstruatie en/of ovulatie! Dit hoeft echter niet zo te zijn. De klachten kunnen op den duur namelijk chronisch worden.

Hier zie je een lijst met symptomen die bij endometriose kunnen passen. Je hoeft uiteraard niet last te hebben van álle symptomen. Echter is het belangrijk dat je weet dat pijn er nooit bij hoort en dat je te allen tijde serieus genomen moet worden! 

Ook al is endometriose niet perse een menstruatie-ziekte, toch zijn klachten die cyclisch zijn en terugkomen, erg belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen.

  • Heftige menstruaties
  • Hevige pijn tijdens ovulatie en/of menstruatie
  • Chronische buikpijn / eierstokpijn
  • Pijn tijdens en/of na de seks
  • Elektrische pijnscheuten in de buik
  • Bloating (opzwellen van de buik)
  • (Zenuw)pijn in de benen / heupen / onderrug / liezen en voeten
  • Extreme vermoeidheid
  • (Onverklaarbare) Onvruchtbaarheid / miskramen
  • Hevige misselijkheid
  • Darmproblemen; pijn bij het ontlasten / bloed in ontlasting / 
    loze aandrang / anuspijn / diarree of juist verstopping
  • Blaasproblemen; zoals pijn bij het plassen / bloed in urine / niet goed uit kunnen plassen / extreem vaak moeten plassen / ‘blaasontstekingen’
  • Schouder, borst, rib, nek -en hoofdpijn (migraines)
    Dit kan duiden op middenrif endometriose
  • (Cyclisch) Een klaplong / kortademigheid / bloed hoesten
    Dit kan duiden op middenrif endometriose
ella-olsson-4dQiaWKiL-Y-unsplash

behandeling

Voeding & endometriose

Wat er op medisch / regulier gebied aan endometriose gedaan kan worden, lees je hier. Weet dat je niets verplicht bent om te doen. Het is jouw lichaam! Helaas is een operatie soms niet te voorkomen. Het is een heftige aandoening.. onderschat het niet. Zoek naar de allerbeste hulp waar jij je 100% veilig en vertrouwd voelt.

Als je endometriose hebt, is het belangrijk dat je de ziekte multidisciplinair aanpakt. Dit wilt zeggen dat je soms meerdere specialisten nodig hebt om jouw klachten te verminderen. Denk aan een gynaecoloog, bekkenbodemfysiotherapeut, een osteopaat, acupunctuur of een voedingstherapeut / dietist. Voeding is een belangrijk aspect. Vaak hebben mensen met endometriose ook last van spijsverteringsproblemen en voedseltoleranties. Ik geloof niet zozeer in 1 standaard endometriose dieet. Buiten het gegeven om dat veel vrouwen zich vaak beter voelen als zij gluten en koemelk laten staan, zijn triggers heel persoonlijk. Een persoonlijke aanpak is daarom ook van groot belang.

Kijk voor meer informatie over endometriose op www.endospot.nl

Benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? 

'Moeten leven met endometriose kan eenzaam zijn, maar weet dat je niet alleen bent!'

Mijn podcast

In deze podcast neem ik je mee in de wereld van endometriose, voeding en hormonen. Ik hoop je hiermee te kunnen inspireren en bemoedigen. Je kunt mijn podcast beluisteren via Spotify of Soundcloud